Data wydarzenia: 17/06/2018 - 09/09/2018

W wakacje Fundacja Dla Kultury wraz z inicjatywą Piknik Warszawski  współorganizowała dwa Festiwale lodów rzemieślniczych, dzięki którym udało się wesprzeć i promować małe rodzinne lodziarnie.

Najpopularniejszym wyróżnikiem lodów rzemieślniczych jest metoda produkcji. W odróżnieniu od tych produkowanych metodą przemysłową do ich wytworzenia nie używa się maszyn oraz urządzeń. Inna jest także receptura, inne składniki i surowce. Jest tak przede wszystkim dlatego, że lody przemysłowe sprzedawane są głównie ze sklepowych zamrażarek i witryn, dokąd muszą zostać dowiezione często z dość mocno oddalonego zakładu produkcyjnego.  Lody rzemieślnicze najczęściej produkowane są w małych rodzinnych zakładach. Do ich produkcji używa się mniejszych urządzeń, gdzie lody nie są dodatkowo napowietrzane, a wyjątkową strukturę i konsystencję uzyskuje się głównie poprzez prawidłowo opracowaną recepturę.

Comments are closed.